Welcome to the Elements of Artificial Intelligence free online course

Start the course

«Tekoäly tulee muuttamaan yhteiskuntaa yhtä paljon kuin sähkö.»

Risto Siilasmaa

«Tekoälyn kehittämistäkin tärkeämpää on sen monipuolinen soveltaminen. Se ei ole pelkästään insinöörien juttu. On upeaa, että kurssi on avoin kaikille. Samalla testataan tulevaisuuden oppimistapoja, kun ihmiset voivat osallistua taustastaan riippumatta.»

Elina Lepomäki, Kansanedustaja

«Yritysmaailman kannalta tekoäly tarkoittaa uudenlaista kokeilemisen aikakautta. Eniten edistyvät ne, jotka ovat valmiita oppimaan kokeilujen kautta. Nyt on hyvä aika sukeltaa tekoälyn maailmaan.»

Hanna Hagström, Tekoälyliiketoiminnasta vastaava johtaja, Reaktor

«On tärkeetä ymmärtää tekoälyn vaikutukset elämäämme. Siksi mä haluan, että yhä useampi nuori nainen opiskelisi tekoälyn perusteet. Mahdollisimman erilaiset näkemykset ovat arvokkaita siinä vaiheessa, kun tehdään päätöksiä tekoälystä.»

Soikku, Sosiaalisen median vaikuttaja

The goal of this course is to demystify AI

The elements of AI is a free online course for everyone interested in learning what AI is, what is possible (and not possible) with AI, and how it affects our lives – with no complicated math or programming required. By completing the course you can earn a LinkedIn certificate. People in Finland can also earn 2 ECTS credits through the Open University. The course is available from May 14, 2018.

After taking the course, you will be able to:

  • Understand some of the major implications of AI
  • Think critically about AI news and claims 
  • Define and discuss what AI is
  • Explain the methods that make AI possible

The course is divided into 6 parts – we recommend going in the order below, but you can also jump straight to the sections that interest you most.

Part 1

What is AI?

Part 2

Solving problems with AI

Part 3

Real world AI

Part 4

Machine learning

Part 5

Neural networks

Part 6

Implications

These companies in Finland are taking the AI challenge - how about you?